O nama

Ansambl za drugu novu muziku (ADNM) je  multi-klavijaturni ansambl. Prvi put je nastupio 7. decembra 1977. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, izvodeći minimalističke kompozicije Miloša Raičkovića. Na tom koncertu je po prvi put izvedeno Raičkovićevo delo Permutacije za tri klavira i 18 ruku. Ansambl je ubrzo počeo da izvodi i kompozicije drugih beogradskih kompozitora, Katarine Miljković, Miroslava Savića, Miodraga Lazarova, Milimira Draškovića, Vladimira Tošića, Marjana Šijaneca i drugih. Uz podršku urednika Muzičkog programa SKC-a, Miroslava Savića, Ansambl je gostovao u više gradova u inostranstvu, a nastupao je i na Muzičkom Bijenalu u Zagrebu 1979. Izdao je i LP sa kompozicijama Roberta Morana i Milimira Draškovića, a snimao je i za radio i televiziju.

Među mnogobrojnim izvođačima na klavirima, klavijaturama i udaraljkama bili su: Nada Kolundžija, Miša Savić, Dragan Ilić, Slobodan Todorović, Branka Parlić, Lidija Stanković, Ksenija Zečević, Miodrag Lazarov Pashu, Vladimir Tošić, Milimir Drašković, Nebojša Brajović (Moris Witt), Pol Pinjon (Paul Pignon), Olgica Antić, Anđelka (Marjanović) Đorđević, Aleksandar Damnjanović, Dubravka Kovačević, Miloš Petrović, Istra Pečvari, Mila Lacković, Dragana Kosić, Marjan Šijanec, Rade Bulatović, Nenad Jelić, Tatjana Šurev, Miroslav Karlović, Đorđe Gavrilović, Veljko Nikolić, Tatjana Tasić, Borislav Pavićević, Margita Stefanović, Dražen Domjanić, Nataša Bogojević, Branka Žiravac, Isidora Žebeljan, Irena Kofman, Jovana Đorđević, Katarina Radovanović i Miloš Raičković.

Nakon višegodišnje pauze, Ansambl je obnovljen u decembru 2017. Na jubilarnom koncertu, 25. decembra 2017. godine u SKC-u u Beogradu, Ansambl je obeležio 40 godina od svog prvog koncerta održanog na tom istom mestu. Serija koncerata pod nazivom „Meditacije za klavire – 24 ruke“ započela je 2018. na festivalu Mermer i zvuci u Aranđelovcu, nastavljena u Kulturnom Centru Studentski Grad, na Novom Beogradu, a završni koncert je održan u novosadskoj Sinagogi. Ansambl nastavlja svoje aktivnosti januara 2019. godine, u beogradskom SKC-u, sa novim programom, “Minimalna Muzika“, na kojem su se našla dela Bogdanovića, Tošića, Savića i Raičkovića, Beljanskog ali i Batagova, Glasa, i nemačkog kompozitora Ulija Gotea. Potom sledi koncert u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, na kojem su premijerno izvedene četiri nove kompozicije domaćih autora: Miroslava Savića, Milimira Draškovića, Dragoljuba Ilića i Andreja Negića. Iste godine Ansambl gostuje na jednom od najznačajnijih festivala za minimalističku muziku u Evropi, na Internacionalnom festivalu minimalističke muzike u Kaselu (Nemačka), sa programom “Srpski minimalisti“. Ovom koncertu prethodio je koncert sa istim programom u Narodnom muzeju u Beogradu. Potom slede gostovanja na niškom NIMUS-u 2019, kao i nastup u Studiju 6 Radio Beograda. Najnoviji program ADNM nosi naziv „Evropski minimalisti“.

Ansambl za drugu novu muziku spaja neke od prvih članova, sa ​​novim generacijama muzičara. Danas ga čine Nada Kolundžija, Branka Parlić, Miroslav Savić, Dragoljub Ilić Ilke, Lidija Stanković, Nataša Penezić, Milena Petrović i Andrej Negić .

Ansambl svoje koncerte najčešće izvodi kombinovanjem akustičnih, električnih i elektronskih instrumenata. Ovaj način rada pruža mogućnost Ansamblu da održava koncerte i u onim prostorima koji nemaju akustični klavir, i to tako što se kompletan program izmešta u svet električnih/elektronskih klavira. S tim u vezi Ansambl svoj program bira uzimajući u obzir ona dela koja je moguće jednako kvalitetno izvesti kako na akustičnim, tako i na električnim instrumentima.